miercuri, 27 februarie 2008

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Niculae Bădălău:
"Dezastrul din sistemul sanitar giurgiuvean"
Domnule ministru, situaţia critică în care se desfăşoară activitatea medicală din judeţul Giurgiu m-a determinat să fac această declaraţie politică.
Spitalul judeţean Giurgiu se află într-o situaţie critică.
Lipsa unui minim de confort pentru pacienţii în suferinţă este estompată de criza dotărilor care vizează actul medical în sine: absenţa unui computer tomograf pune sub semnul întrebării viaţa atâtor bolnavi ce trebuie deplasaţi în condiţii de urgenţă spre Bucureşti şi eludează diagnosticul de certitudine în diverse patologii.
Se impune realizarea unor secţii ce lipsesc din arealul Spitalului judeţean Giurgiu.
Secţia de boli infecţioase: pentru o hepatită tip A pacienţii sunt internaţi la Spitalul din Singureni - departe de cei care doresc să îi viziteze - fapt ce impune o reacţie de nemulţumire din partea familiilor din municipiul Giurgiu şi cheltuieli de transport nejustificate.
Secţia de pneumo-ftiziologie: pentru o pneumonie pacienţii sunt internaţi la Spitalul din Izvoru.
Secţia de gastro-enterologie: deşi există un endoscop în dotarea spitalului, el nu este utilizat în mod curent, din cauza absenţei acestei secţii şi a unui personal calificat.
Internările în spitalele din Bucureşti supraîncarcă nemotivat clinicile capitalei.
Secţia de dermatologie: pentru cazurile infecţioase şi autoimune severe.
Lenjeria, paturile, saloanele şi dependinţele lor necesită schimbarea pentru a satisface standardele de igienă şi confort.
Medicii specialişti şi cadrele medicale medii vor profesa în Spitalul judean Giurgiu doar dacă Ministerul Sănătăţii şi al Familiei vor aloca fonduri pentru renovarea acestui spital care în anii din urmă era efigia arhitectonică a Europei în domeniul spitalicesc.
Giurgiuvenii aparţin unui judeţ predominant agrar - nu au resursele necesare pentru a se deplasa în alte localităţi atunci când sunt în suferinţă.
Este deontologic ca experţii ministerului pe care îl conduceţi să se implice în renovarea şi reorganizarea pe baze europene a Spitalului judeţean Giurgiu.
În aceeaşi situaţie se află ambulatoriul de specialitate al judeţului Giurgiu (Policlinica judeţeană), situat tot în municipiul Giurgiu: plafonul fisurat a dus la inundarea cabinetelor medicale; starea holurilor, a sălilor de aşteptare aminteşte de ghetouri, şi nu de condiţiile civilizate spre care aspirăm.
Propun alocarea de fonduri pentru baza materială şi consolidarea clădirii.
Situaţii similiare am regăsit în toate unităţile medicale ale judeţului Giurgiu.
Sănătatea trebuie să fie o prioritate naţională, iar spitalele - instituţii de importanţă strategică pentru sănătatea şi viitorul naţiunii.
Medicii, blamaţi pentru "şpagă" de către Alianţa D.A. sunt, în realitate, profesionişti de cel mai înalt nivel, plătiţi ca pentru munca necalificată.
Exodul inteligenţei din România cunoaşte cote fără precedent, iar vina este a guvernanţilor, care nu alocă suficiente fonduri pentru a-i răsplăti pe cei care ne asigură viaţa şi sănătatea de fiecare zi.
Sunt solidar cu întreg personalul medical şi solicit derularea unor programe concrete şi coerente pentru revitalizarea sistemului sanitar din judeţul Giurgiu.
Medicaţia compensată şi gratuită este doar rezultatul unor cozi infinite la farmaciile judeţului, în primele zile ale fiecărei luni, şi nu pârghia prin cre pacienţii să îşi primească tratamentul.
Vă solicit derularea unui program comun al Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi al Casei de Asigurări de Sănătate, prin care rezolvaţi haosul distribuirii medicamentelor semenilor noştri aflaţi în suferinţă.
Ca parlamentar voi fi întotdeauna alături de cei încercaţi de soartă, fiind că politica înseamnă, înainte de toate, rezolvarea concretă a problemelor oamenilor.
Cu deosebită consideraţie, deputat Niculae Bădălău.

Niciun comentariu: